Codependența aplicată

Codependența aplicată

Category:

By

/

read

Codependența: condiție psihologică sau o relație în care o persoană care manifestă un coeficient scăzut de stima de sine, conjugat cu o dorință puternică de a fi aprobată, dezvoltă un atașament nesănătos față de o altă persoană care de obicei are tendințe de control sau manipulare (codependența este asemănătoare cu dependență de alcool sau droguri).

Asta se învață la psihologie. Utilizatorul postmodern de social media rareori mai are timp pentru lecturi de genul acesta. Să vedem, într-o manieră mai putin sofisticată, cum stăm cu stima de sine?

Nu cred că e bine să va ofer niște soluții, ar însemna că sunt tentat la rândul meu să va manipulez. Nu vreau așa ceva, de aceea vă sugerez câteva întrebări la care să găsiți singuri răspunsurile (presupunând că aveți chef să faceți așa ceva).

+ Cum descrii de obicei rolul (locul, poziția) ta în societate?

+ Cum te raportezi la cei din jurul tău?

+ Care crezi că sunt principalele motive pentru care ai emigra?

+ Dacă trăiești în afara țării, cum te raportezi la cei de acasă?

+ Dacă dorești reforme sociale, cum vezi noul tău rol (presupunând că reformele au fost duse la îndeplinire)?

+ În ce măsură crezi că propriile tale decizii sunt cauza satisfacțiilor / nemulțumirilor tale?

Mă opresc aici, tabloul nu e complet, de fapt nu va fi complet niciodată. La ce te poți astepta după acest exercițiu? Înainte de toate trebuie să te avertizez că pentru moment nu se va întâmpla nimic spectaculos. Dezvoltarea personală este ca o cură de slăbire. E nevoie de răbdare și timp pentru a obține rezultate de durată.

Îndemnul de a reflecta la aceste întrebări este pasul înapoi pe care îl face pictorul atunci când vrea să-și privească opera. Luând distanță o vede mai bine, nu rămâne captiv în detaliul la care tocmai lucra.

Scopul execrcițiului este de a te cunoaște mai bine, multe decizii par corecte atunci când sunt luate iar mai târziu apare surpriza: cel care a luat decizia o considera greșită și putini se întreabă de ce au luat o decizie gresită? Dăm vina pe destin, pe familie si prieteni, pe împrejurări și aocietate și mai rar ne gândim la posibilitatea că decizia greșită a fost luată din insuficienta cunoaștere de sine. Iată motivul pentru care exercițiile care ne ajută să ne cunoaștem mai bine sunt utile.

2 răspunsuri la „Codependența aplicată”

  1. Avatar Bar Dumitru Alexandru
    Bar Dumitru Alexandru

    Cunoașterea de sine este cel mai greu lucru. El duce, când se realizează, la saltul într-o altă dimensiune, este iluminarea: Buda, Iisus, Mahomed, Maharaj, Oso, Arsenie Boca, LaoTz și mulți alții. Este importantă aflarea pe calea cunoașterii de sine, indiferent de metodă, oricare duce la iluminare. Poate să fie instantanee. Spor la căutare!

  2. Avatar Victoria Fătu Nalațiu
    Victoria Fătu Nalațiu

    ”Îndemnul de a reflecta la aceste întrebări este pasul înapoi pe care îl face pictorul atunci când vrea să-și privească opera. Luând distanță o vede mai bine, nu rămâne captiv în detaliul la care tocmai lucra”.

    Când pictez am sentimentul că aduc la vedere o altă lume, neștiută, nevăzută, nepământeană (după acel pas înapoi, care îl fac de nenumărate ori, luând distanța necesară)!