Remembering Daniel Drăgan

Exerciții de tăcere

Exerciții de tăcere

Category:

By

/

read

.. [luni, 6 ianurie]

.. chiar înconjurată de zgomotul (și furia??), ambele din domeniul virtual, solitudinea se cere cultivată, altfel decade la starea de izolare pe care nu o merită nici un păcătos – principiul solitudinii pare complicat, de fapt este simplu: dacă nu ai timp să fii singur 15 minute zilnic, trebuie să fii singur timp de o oră – paradox? ghicitoare?.. nici una, nici alta, e un rezumat al virtuții atitudinii non-combat asumată prin exerciții zilnice, până înțelegi că e mai ușor să urli decât să taci, tăcerea are demnitatea ei, urletul nu o are..

.. am învățat să tac de la corifeii republicii socialiste, de la ucenicii lui Pantiușa (Panteleimon Bodnarenco), rostitorul a însăși esenței revoluției sovietice: ” să f*tă pe mă-sa ăla care crede că mai lăsăm noi puterea din mână!” – exprimat clar, tovărășește.. ulțima șansă a celor ca mine a fost tăcerea, o școală – internat dură și eficientă..

.. național-comunismul obsesiv al lui Ceaușescu & adepții s-a străduit din răsputeri să impună tragicul (jertfa, purificarea, izbânda cu orice preț), dar nu a reușit decât o comedie (cu accente tragice, uneori), iar în prezența oamenilor disperați fiindcă nu sunt luați în serios e mai bine să taci..

.. am primit o recompensă neașteptată, întâmplător am avut ocazia să citesc o delațiune al cărei subiect eram: „numitul (adica eu) ia în derâdere problemele construirii socialismului..” – a fost cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodată, eu nu luasem nimic in derâdere, dar tăcerea mea a vorbit pentru mine..

4 răspunsuri la „Exerciții de tăcere”

  1. Avatar Bar
    Bar

    Tăcerea este o metodă de iluminare, o punte spre trascendență!

  2. Avatar Victoria Fătu Nalațiu
    Victoria Fătu Nalațiu

    Și tăcerea este un răspuns. ”Tăcerea a vorbit pentru mine”, ne spune în jurnal Daniel Drăgan.
    Foarte frumos ne spune și Rabindranath Tagore, ”Tăcerea este acel spațiu sacru unde sufletul se întâlnește cu infinitul”.
    Aș putea spune că e o marea artă a știi când să taci !

  3. Avatar Sergiu Neamt
    Sergiu Neamt

    Tăcerea în sine nu spune nimic despre omul care o practică. Doar alții îi atribuie calități sau defecte. Putem considera o persoană tăcută ca fiind un înțelept sau un bun ascultător, însă realitatea poate fi diferită. Sursa tăcerii ar putea fi, de fapt, lipsa de „vorbe”, analfabetism funcțional, timiditate, frica de a greși ori de a fi judecat. sau pur și simplu dorința de a evita un conflict.
    Prefer să cunosc un om prin ceea ce spune, nu prin tăcerile sale.
    https://ibb.co/kG5p3KK

    1. Avatar admin
      admin

      După vorbe mai puțin, mai degrabă după fapte..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *