.. [marți, 31 decembrie]
.. Țineam buchetul din vis în mână, eram treaz dar aveam senzația mâinilor ocupate – început de proză sau de an – privirea înapoi arată insurecționismul (1) dominant în 2024, cu cât ai citit mai puțin, cu atât ți se va părea mai fără precedent, evident fals; când a scris Suferințele tânărului Werther în urma iubirii nefericite pentru Charlotte, Goethe a declanșat un val de sinucideri în spațiul de expresie germană, azi nu mai e la modă să fii îndrăgostit, cu atât mai puțin să te sinucizi din cauza asta, în schimb dacă nu ești revoltat împotriva sistemului e clar că ești spălat pe creier sau slugă, respectiv vândut, așa stau lucrurile azi și ce e val.. știm cum trece..
.. n-ar strica în prag de an nou să-l recitim pe Eminescu, nu ajunge să-i punem poza cu tricolor pe facebook și să scuipăm ceva pe fața globaliștilor, viața nu e doar propagandă și vorba unui alt clasic, de ce să nu avem si noi faliții noștri?
(1)
Definiție
Insurecționismul este o ideologie sau o practică politică care pledează pentru utilizarea acțiunilor violente sau rebele pentru a răsturna un guvern sau o autoritate. Este adesea asociat cu mișcări radicale sau grupuri extremiste care încearcă să conteste sistemele de putere stabilite prin acțiune directă, sabotaj sau luptă armată. Insurecționiștii pot respinge procesele politice tradiționale sau mijloacele pașnice de protest în favoarea tacticilor militante pentru a-și atinge obiectivele. Ideologia insurecționismului își are rădăcinile în credința că schimbarea revoluționară poate fi realizată doar prin rezistență forțată și revoltă împotriva regimurilor sau structurilor opresive. Insurecționismul a fost legat istoric de mișcările anarhiste, comuniste și revoluționare din întreaga lume.
Lasă un răspuns