Remembering Daniel Drăgan

Misteriosul 1974

Misteriosul 1974

Category:

By

/

read

.. cel puțin pe Google, unde 1974 în literatura română e un fișier alb, o „scăpare” sau.. nu mai e important azi, când trăim în alta lume, dar ar fi păcat să uităm lecțiile învățate atunci, valabile si azi, inclusiv pentru cei care nu le-au trăit fiindcă s-au născut mai târziu.

Războiul de intimidare

Dictatorul n-a stat cu mâinile în sân şi a declarat război „duşmanului“ său. Serviciul de Informaţii Externe şi, mai apoi, Direcţia de Informaţii Interne s-au ocupat de acţiunile de intimidare, prin operaţiunea „Meliţa“. Către sfârşitul anilor ’70, Europa Liberă a devenit o obsesie pentru regimul comunist, Nicolae Ceauşescu trecând la măsuri de eliminare fizică a celor care aveau un cuvânt de spus împotriva sistemului. Prima pe lista neagră a fost Monica Lovinescu. La 18 noiembrie 1977, aceasta a fost agresată de doi palestinieni, care au lăsat-o în stare de comă.

„Să i se închidă gura.S-o facem zob“

Potrivit declaraţiilor lui Ion Mihai Pacepa, Nicolae Ceauşescu ar fi ordonat:„Să i se închidă gura. Nu trebuie ucisă. N-avem nevoie de anchete americane şi franceze ce ne-ar pune în situaţii dificile. S-o facem zob. Să-i spargem dinţii, falca, braţele. Să nu mai poată niciodată vorbi sau scrie. Să devină un exemplu de neuitat pentru ceilalţi. Să fie bătută la ea acasă pentru ca să înveţe şi ea şi alţii că nu există niciun adăpost sigur pentru calomniatorii dictaturii proletariatului“. Cazul Monicăi Lovinescu nu a fost unul singular. Securitatea le-a expediat cărţi-bombă multor români aflaţi în exil.

Şase persoane au fost rănite după ce o bombă a explodat la sediul din München al Europei Libere, atentat dus la îndeplinire de teroristul internaţional Carlos, la 21 februarie 1981. Documente de arhivă atestă moartea suspectă a celor doi directori ai postului:Noël Bernard (răpus în 1981 de cancer pulmonar galopant) şi Vlad Georgescu (care s-a stins din viaţă la numai 51 de ani, în 1988, tot în urma unui cancer pulmonar galopant), boală care a fost provocată de Securitate, conform mărturiilor descoperite de Nestor Rateş, redactor şi mai apoi director al Radioului Europa Liberă.”

sursa: https://historia.ro/sectiune/general/si-militienilor-le-placea-europa-libera-586259.html

Chiar dacă nu apare pe Google, literatura a făcut istorie cu o jumatate de secol în urmă. Apare, firește, întrebarea: ce face literatura de azi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *