Remembering Daniel Drăgan

De ce nu vrea scriitorul român să-și vândă cărțile? (text care vă poate afecta emoțional)

De ce nu vrea scriitorul român să-și vândă cărțile? (text care vă poate afecta emoțional)

Category:

By

/

read

În primul rând: nu poți vinde cărțile singur. Ai nevoie de un agent. Pe vremurile socialiste aveai un cenzor care îți spunea: asta nu e publicabil. Azi, agentul ți-ar spune: asta nu e vandabil. În consecință scriitorul român a renunțat la agent și a „rezolvat” problema vandabilității.

În al doilea rând: nu mai avem o rețea de distribuție, aceasta a decedat lin din lipsă de clienți, a se înțelege din lipsă de scriitori dornici să-și vândă operele și nu din lipsă de cititori.

Editurile s-au adaptat rapid, marea majoritate tipăresc cărți gata vândute, dorm liniștiți, orgoliile autorilor lucrează pentru ei. Cine plătește este mai puțin important din perspectiva acestei analize: banul public sau buzunarul propriu. Fenomenul se produce la aceeași intensitate: cărți tipărite cu toptanul pentru a fi prezentate, „lansate”, eventual dăruite întru gloria autorului lor, dar nicidecum vândute. Cu alte cuvinte, editurile nu mai vând de mult cărți, ele vând nemurire. Motiv pentru care au dispărut majoritatea librăriilor, iar cel care supraviețuiesc nu prea vând autori români. În același timp ni se tot spune că avem cea mai slabă piață de carte din EU. Normal să fie așa, atâta timp cât pe autori nu-i interesează piața.

În al treilea rând: până și editurile serioase și autorii reali au fost înghițiți de această maree a egolatriei, a suficienței și a spiritului gregar. Invitațiile se fac ca la nuntă (o instituție bănoasă la noi), doar că la „lansări” nu ești chemat cu plicul, ci cu obrazul, că doar girezi cu subțirimea obrazului faima autorului gazdă.

Nu e un caz izolat, la fel se întâmplă cu generalii, cu doctoratele și cu multe altele, trăim un desfrâu al orgoliilor favorizat de neașteptata libertate din 89 care ne poate fi fatal dacă nu revenim, mai bine mai devreme decât prea târziu, cu picioarele pe pământ.

Acest text exprimă dorința de a contrazice un mit: nu este adevărat că noi românii nu vrem să citim. Adevărat este doar faptul că la noi nu se publică pentru piață, ci pentru gloria autorului. Vina cititorului este doar aceea că el, bietul cititor, nu se topește după aureola scriitorilor tot mai numeroși.

5 răspunsuri la „De ce nu vrea scriitorul român să-și vândă cărțile? (text care vă poate afecta emoțional)”

  1. Avatar Ionel Lupu
    Ionel Lupu

    Nimic mai adevărat numai că, mai toți, cunoaștem aceste realități (ce care nu știu, se prefac sau nu vor să știe) fără să facem ceva chiar dacă s-ar putea. În ce mă privește, mi-am învățat lecția, măcar pe jumătate, înțelegând parșivitatea editurilor care vor să te bage în seamă numai pe sume din ce în ce mai piperate. Există și edituri care lucrează la prețuri mai mult decât rezonabile, la tiraje rezonabile dacă tot există atâta orgoliu scriitoricesc. Ar mai trebui găsită formula legală ca aceste cărți să poată fi puse pe raftul librăriilor, la prețuri la fel de accesibile, lăsându-i astfel cititorului apanajul confirmării sau nu.

  2. Avatar Gabriela Ilieș
    Gabriela Ilieș

    Dacă e să luăm în considerare aspectele comerciale ale producției de carte, aș spune că situația poate fi văzută și din alte puncte de vedere. Cartea este un produs, ca oricare altul. Autorul cărții este producătorul și proprietarul afacerii. În lanțul de producție intervin mai mulți operatori: corectorul, traducătorul, redactorul, editura, librăriile, publicitatea în diverse forme, și alții. Aportul acestora este regăsit în prețul de producție. Desfacerea produsului se face prin intermediul librăriilor sau pe cont propriu. Totul ar trebui să poată fi bine controlat, să genereze un profit, care la rândul lui va fi supus impozitării. Cum puteți controla tirajul vândut de o librărie, când nimeni nu are acces la acele informații? Adică eu, producătorul, nu am voie să știu ce cantitate din stocul de produs s-a vândut sau poate sunt informat eronat, în condiția în care librăria ia cel mai mare procent din prețul unei cărți? Dacă lucrez prin intermediul unei edituri, care se ocupă de promovare și vânzare, situația e asemănătoare, cu diferența că o editură poate edita noi tiraje, dacă acea carte se vinde bine, fără a aduce la cunoștința producătorului-autor acest fapt, și din nou, fără a putea fi controlat. Așadar singurul care scoate bani din buzunar este scriitorul. Fără să fie om de afaceri, orice scriitor realizează că pasiunea de a scrie și a publica devine o afacere în pierdere și încearcă varianta mai puțin costisitoare de a elimina cât mai mulți dintre cei care intervin în lanțul de producție, reduc tirajul și se mulțumesc cu un profit minim și eventual gloria efemeră că produsul lor a ajuns în lume. Cam despre asta cred eu că e vorba. Da, se discută de profesia ”agentul de carte”. Culmea este că este prevăzută în nomenclatorul de ocupații profesionale. Din păcate e prea puțin aplicabilă, tocmai din motivele prezentate mai sus, dar nu numai. Și sunt convinsă că într-o proces de producție de carte bazat pe principii corecte, bine reglementate, adevărații scriitori ar apela la acest agent, iar nivelul calitativ al cărților ar substanțial fi mai ridicat. Și doar un singur lucru mai zic. Statisticile arată că 11 milioane de români nu au citit anul trecut nici o carte.

    1. Avatar admin
      admin

      Tocmai aici voiam să ajung: de ce 11 milioane nu au citit nici o carte? Între timp vom ajunge la 11 milioane care au publicat o carte.

  3. Avatar Gabriela Ilieș
    Gabriela Ilieș

    Există un complex de factori, care justifică lipsa interesului pentru lectură la români, în acest moment. Educația din familie în vederea lecturii, dezinteresul școlii, dascăli care nu citesc, scriitori care nu citesc, valoarea scăzută a multora din cărțile românești publicate, puține cărți valoroase traduse din literatura universală, lipsa publicității, prețul la raft al cărților. Nu putem da vina doar pe conținutul slab al cărților semnate de autori români. Cei 11 milioane care nu au citit vreo carte, au evitat și cărțile autorilor străini. Poate cel mai important motiv pentru care românii nu citesc este că nu există o politică la nivel național în ce privește consumul de carte. Și cine să o facă dacă noi avem miniștri care nu mai știu ce diplome au avut la școală și ce note la bacalureat, când avem atâția politicieni cu diplome de licență, cu masterate false, obținute prin șpăgi și influență, la instituții de învățământ obscure, unele neacreditate?

    1. Avatar admin
      admin

      Pentru dezvoltarea gustului lecturii ai nevoie si de material pentru lectură, iar nu tot ce se oferă are darul de a stimula gustul lecturii, în multe cazuri aș zice… dimpotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *